Bergamot: verfrissend en meer fysieke energie

Als je de geur van Bergamot ruikt, ben je weer ’terug’ op een mooie zonnige zomerdag en voel je gelijk meer fysieke energie.
Juist op donkere dagen kan Bergamot je opvrolijken en sterken en ervaar je minder stress. Citrusvruchten zijn allemaal een soort zonnetje verpakt in sappig en verfrissend fruit. Ze hebben zelf ook veel zon nodig om te groeien en geven die een beetje terug aan ons door hun heerlijke geur.

De essentiële oliën van Bergamot en andere citrusvruchten komt uit de schil en heeft veel zuiverende eigenschappen. Het is heel fijn om deze olie in huis te hebben als zelfhulpmiddel, vooral in de herfst en winter. Het kan de luchtwegen versterken en heeft verkoelende eigenschappen als je je verhit voelt door (over)vermoeidheid en bij een kou.

Lekker slapen en minder stress

Smeer Bergamot ’s avonds onder je voeten en/of doe een paar druppels (in je water of thee). Als je het in een diffuser doet, zal het de lucht zuiveren. En je kunt ervaren dat je rustiger en dieper slaapt en beter tegen stress bestand bent. Ook bij nare dromen kan het kalmerend zijn. Je darmen kunnen er ook rustiger van worden en je zult wellicht ook meer emotioneel evenwicht ervaren. Stress komt in allerlei vormen, emotionele stress, mentale of prestatie stress, deze kunnen allen minder heftig aanvoelen door de rustgevende eigenschappen van Bergamot.

Hormonale ondersteuning

Bergamot is ook een fijne olie om huidongemakken met hormonale oorzaak aan te pakken. Een vettige huid, onrustige huid de week voor de ongesteldheid, zijn de symptomen van een verhoogd oestrogeengehalte. De combinatie met Cypress is dan ook een goede aanrader voor een betere balans.

Andere toepassingen

Bergamot is een heerlijke olie voor een goede ontspannen spijsvertering. De eetlust wordt gereguleerd, maar ook darm ongemakken kunnen verzachten door wat druppels in een glas water en dit met kleine slokjes na de maaltijd te drinken. Maar wonderlijk genoeg zullen ook gewrichten en spieren ook dankbaar reageren als je deze olie opsmeert. (Pas wel op met zonlicht dus) Omdat de huid gezuiverd wordt door Bergamot en stressgevoel kan verminderen in het lichaam, is deze olie ook geschikt voor huidoneffenheden en incidentele huidirritatie. Ter voorkoming van blaasongemakken is deze olie ook een grote helper. Hiertoe smeer je 3x per dag een beetje olie op je buik.

Veel zonnebrandmerken worden opgefrist met Bergamot! Toch moet je wel oppassen voor je huid in de zon, als je Bergamotolie opbrengt. Je gevoeligheid voor ultraviolet licht of de zon vergroot, dus je kunt vooral met deze zuivere Bergamotolie beter helemaal NIET in de zon, als je niet wilt verbranden. (dus alleen smeren op bedekte plaatsen of onder de voeten of in de nek onder het haar)

Bergamot bevordert Zelfacceptatie

Als je jezelf vaak oordeelt, verminderde eigenwaarde voelt en gevoelens van wanhoop ervaart, kan de geur van Bergamot opluchting en meer optimisme brengen. Het reinigende effect van Bergamot heeft effect op beperkende geloofsovertuigingen (bijv. ik ben niet goed of lief genoeg) en geblokkeerde gevoelens. Mensen dragen een masker van vrolijkheid om de slechte gevoelens over zichzelf te verbergen. Angst kan de boventoon voeren, waardoor ware gedachten en gevoelens niet uitgesproken worden. Bergamot heeft krachtige reinigingseigenschappen die het energie systeem van het lichaam wakker schudt en zodoende meer hoop creëert. Bergamot kan dus heel goed als een natuurlijk middel tegen “een depri-mood’ worden gezien. Het geeft kracht en moed aan het Innerlijke Zelf om eerlijk en met meer vertrouwen over gevoelens te praten. Als je jezelf leert accepteren en liefhebben, zal je de stemmen van zelfveroordeling gemakkelijker herkennen en kunnen loslaten.

Tip: In de verkwikkende samenstelling of te wel ‘Citrus Bliss’ is er een heerlijke combinatie van Bergamot en ándere citrus-oliën  (Sinaasappel, Citroen, Grapefruit, diverse soorten Mandarijn) en Vanille extract bij elkaar gebracht. Deze olie is ook een hele fijne keuze voor in je diffuser en voor een opgeruimd en rustig gemoed! Omdat deze mix ook goed kan reinigen en ontsmetten zijn ze ook te vinden in een handcréme, die je handen heerlijk zacht maken en gelijk desinfecteren.

Bestellen

De Bergamot, Citrus Bliss en de Citrus Bliss Handlotion kan je bestellen via mijn contactpagina.

Bergamot 15 ml Verkoopprijs incl. BTW: € 40,33
Groothandel: € 30,25

Citrus Bliss 15 ml Verkoopprijs incl. BTW: € 32,33
Groothandel: € 24,25

Citrus Bliss Handlotion 75 ml Verkoopprijs incl. BTW: € 11,67
Groothandel: € 8,75

Bronvermelding: Emotions & Essential Oils

Disclaimer: Als Natuurgeneeskundig therapeut werk ik complementair (aanvullend) en ondersteunend. Dit houdt in dat het altijd raadzaam is een dokter te bezoeken voor de diagnose en behandeling van ziekten! Essentiële olie en andere producten die ik noem op deze website, zijn geen geneesmiddel en staan als zodanig ook niet geregistreerd.