Delen en vrijgevigheid leren met kinderen

Ik heb deze week veel over ‘delen’ nagedacht, omdat ik o.a. een gesprek had met iemand over opvoeden en hoe kinderen leren om met anderen te delen. Ook hier denk ik dat het voorbeeld van de opvoeders erg belangrijk is.

Toch is het wel goed om in te zien dat je pas kunt delen als je werkelijk het gevoel hebt dat je iets bezit en daar dus ZELF over mag beslissen. Vrijgevigheid is een deugd, en dus altijd een vrije keuze. Net als dankbaarheid. Als een kind een stukje worst krijgt bij de slager, hoor ik vaak dat de moeder of vader het kind ‘opvoedt’ door te zeggen dat ze dank je wel ‘moeten’ zeggen. Naar mijn idee kan het ook anders. Ik denk dat het belangrijk is dat een kind bewust dankbaar leert zijn. En dus niet ‘moet’ herhalen wat de ouder zegt. Je kan bewustwording starten door zelf dankbaar te laten zien en de slager te bedanken, vanuit je gevoel. Nu is er wel wat voor te zeggen dat we onze kinderen beleefdheidsnormen meegeven. Maar vraag je zelf eens af, of en hoe opgelegde manieren werkelijk eigen kunnen worden van een kind. En of je eigen beleefdheid vanuit je hart komt of maar een automatisme is geworden. Veel kinderen voelen het verschil en zien je oprechtheid.

Te weinig versus overvloed

Terug naar leren delen. Dat is voor volwassenen soms nog moeilijk. En waarom? Omdat wij veelal groot zijn geworden met het idee dat er te weinig is. Te weinig tijd, te weinig geld, te weinig voor jezelf. We denken dat we assertief moeten zijn om voor onszelf op te komen in deze dingen. Maar ik denk eerder dat we voor onszelf duidelijk moeten krijgen wat onze prioriteiten zijn. En dat keuzes maken een onderdeel van het leven is. Tijd en geld zijn dingen waar we bewust mee om kunnen leren gaan. Aanvaarding en acceptatie kunnen we inzetten, maar soms is ook meer inzet of creativiteit nodig. Maar door gedachten van ‘er is te weinig’, komt er nooit meer!

Onze samenleving is vaak erg concurrentie gericht. Je moet pakken wat je pakken kunt. Alle kansen grijpen, voordat iemand anders dat doet! Is dit wat wij onze kinderen willen leren? Deze gedachten zullen delen en vrijgevigheid altijd belemmeren. En naar mijn mening ook de stroom van ontvangen in de weg staan. Als je kunt geloven of zien dat er genoeg is voor iedereen, is het veel eenvoudiger om te delen en komt het ook weer gemakkelijk naar jou toe. Dat is eigenlijk een wetmatigheid. Wie goed doet, goed ontmoet.

Bijzonder om te zien dat er ook en soms juist in de meest arme bevolkingsgroepen er toch mensen zijn die goed kunnen delen en samen willen werken. Op de achterkant van een kinder-deugdenkaart vrijgevigheid staat: ‘Je kunt vrijgevig zijn als het gaat om vriendschap en gastvrijheid. Met liefde en aandacht geef je mensen de belangrijkste cadeau’s.’ Dus het kan altijd twee kanten op. Of je nu rijk bent of arm, de keuze om vrijgevig te zijn en om te delen is voor iedereen gelijk en heeft vooral te maken met hoe je denkt.

‘Vrijgevigheid doet plezier: het is prettig om te geven en fijn om te ontvangen.’ Ik hoop, als gezinscoach, dat we dit idee kunnen bijbrengen aan onze kinderen, vooral door ons voorbeeld hierin. Naar mijn idee zal de wereld er dan een stukje beter uit gaan zien! De deugden voor kinderen – kaarten kunnen een ondersteuning zijn in de opvoeding. Het helpt ons te richten naar wat er WEL kan zijn en dat duidelijker te zien en aan te geven door het te benoemen.

Wild Orange, ondersteuning voor het kunnen denken in genoeg en overvloed!

Wild Orange is een heerlijke sinaasappellucht die je inspireert met een blij gevoel van overvloed, meer creativiteit in je wakker maakt, fysieke energie herstelt en kan helpen met veranderingen. De opwekkende frisse geur verbindt je met je innerlijke kind en brengt spontaniteit, plezier, geluk en speelsheid terug in je leven. De wezenlijke aard van Wild Orange leert je de ware betekenis van overvloed. Haar energie moedigt ons aan om het gevoel en de gedachten van ’te weinig’, in welke vorm dan ook, los te laten. Dit kan zich bijvoorbeeld ook uiten in angst, nervositeit, starheid, werkverslaving en een te kort aan humor. Wild Orange herinnert onze ziel aan het feit dat de Natuur altijd ongelimiteerd geeft. Fruitbomen, zoals sinaasappel, geven in overvloed hun vruchten aan iedereen. Wild Orange leert ons te geven zonder terug te verwachten, want in de Natuur is er altijd genoeg! We kunnen het gevoel van de noodzaak altijd maar te verzamelen (hoarding) ook makkelijker loslaten. De menselijke natuur heeft een creatieve inslag, het inspireert ons om altijd maar weer oplossingen te zoeken voor onze problemen en uitdagingen. We hoeven nooit bang te zijn als we kunnen vertrouwen als een kind en onze eigen authentieke zelf kunnen zijn, Wild Orange geeft ons daar energie voor. Want in onze authentieke zelf zijn wij overvloed. Delen, spelen, ontspannen en vreugdevol genieten van alles wat het leven te bieden heeft is een onderdeel in ons dat soms even wakker gemaakt moet worden.

Je vraagt je misschien af hoe een essentiële olie dat kan bewerkstelligen? Het is net zoals iemand die enthousiast de kamer binnenkomt, waar je blij van wordt als je zijn of haar verhalen hoort. Als het blijkt dat zijn of haar lach zo aanstekelijk is, ben je misschien ook verbaast. Maar het heeft allemaal met energie te maken. En alles is en heeft energie.

Bestellen

Wild Orange kan je in mijn webshop bestellen: ga hiervoor naar mijn facebookpagina of schrijf mij een email.