Eerlijkheid, oprecht tonen wie je bent

Ik nodig je uit om vandaag even met eerlijkheid naar jezelf te kijken. Wie en wat ben jij? En het gaat niet om de rollen die je hebt, als ouder, partner, familielid, vriend, werknemer of eigen baas. Kijk nou eens diep in je hart… Wie zie je daar? Wat is jouw essentie?

Uniek

Ieder mens is uniek. Wat jij aantreft in je hart zijn karaktereigenschappen die jij belangrijk vindt. Je hebt deze ontwikkeld of van nature al in bezit. Het is mooi om zo naar jezelf te kijken en als dat lukt, kan je anderen ook meer op deze manier gaan zien. Zelfonderzoek en bezinning levert veel op en is de moeite waard, omdat je kunt groeien in wie jij wilt zijn. En groei is een belangrijk onderdeel van geluk in je leven. De eigenschappen die je aantreft bij jezelf kan je in gaan zetten in de rollen die je vervult en je kan ook je best doen om wat minder ontwikkelde eigenschappen te versterken.

Masker

Oprechtheid is zonder masker, je kunt ook bij jezelf voelen of iets klopt of verzonnen is en iedereen heeft een keuze daarin. ‘Als je van binnen oprecht bent, kan je naar buiten toe eerlijk zijn!’ (Quote van Deugden voor Kinderen)

Ik heb eerder ook een artikel geschreven over Wie ben jij? De onderverdeling die ik daar maak, kan je wellicht helpen om gemakkelijker JEZELF te zien. Want iedereen heeft zijn/haar temperament en er zijn veel combinaties. In een Natuurgeneeskundig consult kijken we daar ook altijd even naar. Omdat je beter kunt functioneren als je weet wie je bent. En zo kan je jouw eigenschappen meer in balans brengen. Want koppigheid en vastberadenheid zijn eigenlijk hetzelfde! Alle karaktereigenschappen die we laten zien, hebben twee kanten. (Dit is ook goed om te herinneren in de opvoeding van je kinderen.)

Meerdere rollen

Wat niet iedereen weet, is dat ik naast Natuurgeneeskundig therapeut ook Gezinscoach ‘ben’. Maar ik ben ook echtgenote, moeder, oma, zus, vriendin en leerkracht en teamleider. Zoals ik al eerder zei, allemaal rollen, maar niet wie ik in essentie ben. Wat je doet, is niet wie je bént. Of toch wel?

Het mag duidelijk zijn, dat wat je doet wel voortvloeit uit wie je bent of denkt te zijn. Of wat anderen van je vinden. Als je er achter bent gekomen, wie je werkelijk bent, kan je bewust je leven een andere vorm geven. Daarvoor láát je je meestal leven door de omstandigheden en heb je er meestal geen goede grip op. Dat voelt niet erg fijn: geleefd worden. Mijn ervaring heeft mij geleerd dat ik altijd mijn eigen hart moet volgen. Ongeacht wat anderen daar van vinden. Vanuit die plek kan ik mijn rollen ook meer bezieling en passie geven. En dat maakt erg gelukkig!

Eerlijkheid, veiligheid en moed

Eerlijkheid is vaak moeilijk. Je moet er moedig voor zijn. Eerlijkheid is iets wat we van anderen en onze kinderen graag zien. Ook betrouwbaarheid komt hierbij kijken. En in een relatie is dat belangrijk. Anders ervaar je onveiligheid. Maar andersom is het ook waar. Je kunt pas eerlijk zijn, als je je veilig voelt om dit te uiten. Die veiligheid is de basis voor kinderen. Merk je dat je kind het moeilijk vindt om eerlijkheid te laten zien? Dan is er een mooie olie uit de nieuwe dōTERRA Kids collectie: Stronger, die kan ondersteunen om meer veiligheid en moed te ervaren.

Eerlijkheid begint bij jezelf en hoe oprecht je bent als persoon. Kinderen letten goed op! Ze voelen het haarfijn aan als je niet laat zien wat je zegt of vindt. Belangrijk is om congruent te zijn in je handelen. Maar daarvoor moet je eerst weten dat we vaak maskers dragen als volwassenen. Soms hebben we het niet eens door. Maskers dragen we om het ons gemakkelijker te maken of onszelf (ons ego) te beschermen. Maar uiteindelijk is niemand daarbij gebaat.

Olietip: Een mooie olie om je te ondersteunen, jouw eigen masker te laten zakken, is Black Pepper. Deze, en andere olie, kan je bij mij bestellen met korting. (ik schrijf binnenkort een uitgebreider artikel over deze Kids collectie) En ja, er zijn nog veel meer oliën in dit thema, elk met zijn eigen invalshoek. Lavender en Peace kunnen bijv. helpen met het eerlijk en oprecht uitspreken van jouw waarheid.

Cursus opvoeden

Als Gezinscoach geef ik in mijn opvoedcursus (online en live mogelijkheden), zodat je meer met jouw kwaliteiten of eigenschappen/deugden kunt gaan doen. Door ze te zien en leren benoemen worden ze meer zichtbaar voor jezelf en je kind. Dit geeft veel meer zelfvertrouwen. Eigenschappen ontwikkelen is niet zo moeilijk als je daar goede handvatten voor hebt en als je er meer gerichte aandacht voor hebt. We zijn allemaal ruwe diamanten die geslepen worden door het leven. Elk facetje kan gaan blinken als we daar focus en energie aan geven. En het geeft grote voldoening om jezelf en anderen meer te gaan zien op deze manier.

Puur en echt

Onze jonge kinderen zijn open, puur en echt. Ze hebben geen noodzaak om een masker op te zetten als ze in een veilige omgeving zijn en opgroeien. Veiligheid laten ervaren doe je door:

  • Je kind zien en liefhebben voor wie en wat het is (een schatkamer vol met eigenschappen die met jouw hulp verder ontwikkeld kunnen worden)
  • Duidelijke grenzen aan te geven en ze helpen kiezen door oorzaak en gevolg helder aan te geven
  • Leermomenten te herkennen en motiveren tot versterking of het in balans brengen van hun eigenschappen
  • Oprechte aandacht hebben en leren kijken naar wat er nodig is

Ik ga je daarbij helpen, als je wilt! In deze blogs, maar ook meer specifiek op jouw situatie gericht in de online of ‘live’ cursus. Mail mij voor meer info. Leer kijken naar jezelf en naar de ander! Ik beloof je, er zal een wereld voor je opengaan!

Disclaimer: Als Natuurgeneeskundig therapeut werk ik complementair (aanvullend) en ondersteunend. Dit houdt in dat het altijd raadzaam is een dokter te bezoeken voor de diagnose en behandeling van ziekten! Essentiële olie en andere producten die ik soms noem,  zijn geen geneesmiddel en staan als zodanig ook niet geregistreerd.