Essentiele olie bij Zwangerschap en verzorging van moeder en kind

Van conceptie tot geboorte en daarna

Zwanger raken is soms niet zo makkelijk: Clary Sage is o.a. een bijzonder essentiële olie die alle vrouwen (jong en oud) kan helpen om het hormonale systeem in balans te brengen. Dus ook ondersteunend bij zwangerschap, hormonale onzuiverheden op de huid, en andere hormonale ongemakken, ook op latere leeftijd.

Clary Sage

Deze olie geeft een goede ondersteuning voor de baarmoeder; en kan vruchtbaarheid bevorderen (smeer op buik, voeten; en heupen en op je bijnieren)

Zowel voor mannen en vrouwen goed om de hormonen weer wakker te schudden, in balans brengen en op een betere manier te gaan functioneren! Dus ook bij verminderde zin in sexualiteit.

Er zijn ook nog vele andere essentiële oliën die hierbij van dienst kunnen zijn. Ik noem Clary Sage omdat het een topper is op al deze gebieden. Maar kom gerust bij mij voor meer info!

LET OP

Niet álle oliën zijn goed om tijdens te de zwangerschap te gebruiken, omdat het lichaam veel zwaarder belast is en soms het extra zetje om harder te werken niet kan verwerken. Daarom is het van belang (ook bij massages) dat je het lichaam niet stimuleert, maar zachtjes ondersteunt.

Toch zijn er genoeg mooie oliën die heel ondersteunend zijn en meer rust en ontspanning kunnen brengen. Dit is erg belangrijk voor een prettige zwangerschap.

De essentiële olie Frankincense (wierook) en Lavender bijvoorbeeld zijn altijd grote redders, omdat ze eigenlijk al onze lichaamssystemen tot rust en in balans brengen.

Lavendel is een geweldige olie bij zwangerschapLavender

Lavendel verzacht bij harde buiken bijvoorbeeld. Maar ook bij gespannenheid en ongemak in je hoofd en nek. Ook bij onrustige benen en minder goed slapen. En je huid zal er ook blij mee zijn, je kunt zwangerschap striemen verzachten, maar ook fijn bij pijnlijke borsten. Je kan de olie altijd een beetje 1:1 of 1:2 verdunnen met kokosolie. (Fractionated coconutoil)
Voor gevoelige aderen kan je Lavender in bad doen. 4 druppels met 2 eetlepels badzout. Massage kan ook maar zorg ervoor dat je langs het hele been strijkt naar hartstreek, zoals ook bij beenkramp.

Zelf bij overmatige irriterende afscheiding een grote hulp in combinatie met Melaleuca.

Als je 2 eetlepels aloë gel met 12 druppels Melaleuca en 3 druppels Lavender maakt en je dit 3 – 4 x per dag aanbrengt, heb je een grote kans dat het weggaat.

Besef echter wel dat als problemen langer aanhouden een doktersbezoek altijd aan te raden is!

Zwangerschap en ongemakken

Vocht vasthouden met warm weer, is een veelgehoorde klacht bij zwangerschap. Doe 3 druppels Lavendel in wat kokosolie en behandel je benen voor 10 dagen vanaf de enkels naar het hart strijken, niet op de buik, maar wel nog extra op het hart aanbrengen. Dit kan ook met de Lemon of de Wild Orange olie.

Een andere veelgehoorde klacht is een teveel aan maagzuurproductie. Grappig genoeg helpt daar de Air goed voor, deze wordt ook ter bevordering van ons ademhalingssysteem ingezet. Met een beetje kokosolie op de borst aanbrengen helpt dus voor beiden!

Zwangerschap misselijkheid is goed te verzachten met Ginger en/of Lemon olie of de Zengest. (Samengestelde essentiële olie ter ondersteuning van het spijsverteringssysteem)

Ook Wild Orange en Grapefruit essentiële olie kunnen helpen. Echt heerlijk in je water! Vooral met warm weer!

Bevalling

Voor de bevalling zijn er ook veel mogelijkheden tot ondersteuning. Ook hier is Lavender en Clary sage een goede keuze.

Om een knip te voorkomen, smeer je lavendelolie met extra virgin olijfolie op het perineum (dus de plek achter de schaamlippen, waar de baby door gaat).

Clary sage kan ondersteunend zijn bij weeën zwakte. Elk half uur aanbrengen met wat kokosolie op de buik en aan de binnenkant van de enkels. Ook is Jasmin touch een fijne olie om de bevalling te stimuleren.

Whisper (de samengestelde olie voor vrouwen) ook! Inhaleren of gewoon als parfum dragen.

Soms moet de baby gedraaid, daar kan Peppermint of Myrrh ondersteunend bij zijn.
De Clary sage in combinatie met de Geranium komt goed van pas om op het moment van de bevalling te gebruiken om het perineum soepel te maken, met wat olijfolie elk uur aanbrengen en masseren. Clary sage zal ook helpen om de ontsluiting wat te bespoedigen.

zwangerschap essentiële olien

Bij eu.Aromatools.com kan je een boekje bestellen over dit thema. Dit Engelse boekje heeft veel goede recepten en suggesties. De dingen die ik aanhaal zijn o.a. ook hieruit: ‘Essential Oils for Maternity’

De diffuser is ook altijd een heerlijk manier om je lichaam tot rust te brengen en meer in balans! Ook hier weer Lavender, of de samengestelde moodolie ‘Serenity‘ of ‘Balance‘ zijn goed op hun plaats.

Als je veel moet transpireren doe je ook wat Lavendel op een natte washand… Heerijk! Vooral met deze warme dagen! ?

Basil is een olie die de pijn kan verzachten tijdens de bevalling. 2 druppels Vermengd met 2 theelepels kokosolie op de buik en de slapen aanbrengen. Helpt om de pijnzenuwen meer te ontspannen.

Hulp in de eerste babytijd

Als de baby geboren is kan je Frankincense verdund met zoete amandel olie op de fontanel aanbrengen, om de schok op aarde te komen wat te verzachten en het baby’tje een warm welkom te geven. Als je dit niet hebt doe je wat verdunde lavendel op de voetzooltjes.
Lavendel kan ook koliek pijn en andere pijn verzachten. En baby-acne verminderen. Altijd verdund smeren met kokosolie. Of je gebruikt de touch versie, die is al verdund.

Een andere goede olie om in huis te hebben is Roman Chamomile, voor diaree en darmprobleempjes. En huilen… Maar ook erg goed bij tandpijn wat later in baby’s levensjaar.

ZenGest en Geranium helpen ook tegen het geel worden.

Frankincense op de navelstomp kan helpen dit sneller te genezen.

Melaleuca verdund met Lavender en vit E olie en knoflookolie is een beproefd recept voor spruw.

De billetjes houd je mooi door Melaleuca of Lavender of Lemon te verdunnen met kokosolie en na elke luierwisseling te smeren. Ook Roman Chamomile werkt goed of Balance. Er is nu ook een hele fijne babylijn met billencreme en zachte zeep/shampoo zonder synthetische toevoegingen.

Borstvoeding

Om de borstvoeding op gang te helpen kan je met Clary Sage en kokosolie je borsten masseren!

Lavendel is niet alleen geweldig in je zwangerschap, maar gebruik je ook ter ondersteuning van de borstvoeding. Zere tepels kan je insmeren met Lavender en kokosolie. Maar ook ter voorkoming van nare borstontstekingen kan Lavender uitkomst bieden in combinatie met Geranium. Hiertoe maak je een koud of warm compres, (wat beter voelt) en gebruik je 2 druppels Lavender en 1 druppel Geranium in 3 koppen water. Dit kan je een aantal keer per dag herhalen. Een andere optie hiervoor is de Samengestelde olie met citrusoliën en vanille: ‘Citrus Bliss‘, hiervan kan je een massage olie maken samen met Lavender. Elk 3 druppels in een eetlepel kokosolie en 2 x per dag borsten en onderarmen! mee insmeren. Zelf heb ik altijd goede ervaringen gehad met kwarkcompressen. Hier kan je ook een beetje olie aan toevoegen. niet langer dan 20 minuten op de borst in een hydrofiel washandje. ( één of twee eetlepels is voldoende)

Blije mama en baby

De moodmanagement serie is heel fijn en goed voor vader, moeder (en kind) om te gebruiken na de bevalling! In de diffuser, maar ook onder de voeten. Bij de baby altijd verdunnen! Serenity voor meer rust en vrede bij vermoeidheid en voor een goede nachtrust. Citrus Bliss voor een blij en opgeruimd gevoel. Balance voor rust en meer relaxed zijn. En de samengestelde gemoedsolie: ‘Elevation‘ ter verlichting van een postnatale depressie en ter voorkoming daarvan. (Clary Sage helpt daar ook voor.) Altijd de arts raadplegen bij langdurige klachten!

Als hierover nog vragen zijn, stel ze gerust! Neem contact met mij op!

Je eigen Huisapotheek

Het is fijn om te starten met een voordelige basiskit essentiële olie als huisapotheek! Hierin zitten veel oliën die ik hierboven heb genoemd. En je krijgt gelijk 25% korting op de andere oliën die je nodig hebt!

De overige oliën zoals: Clary Sage, Geranium, Balance, Citrus Bliss en meer, die ik hierboven heb genoemd zijn verkrijgbaar in mijn webshop! De fractionated coconutoil is echt een fijne vloeibare kokosolie die je veilig kunt gebruiken voor jezelf en je baby!
Om te bestellen: bezoek mijn contactpagina

Ik wens jou/jullie een heerlijke tijd toe met je baby!

Als je het leuk vindt: zie mijn blogs over opvoeding!

Disclaimer: Als Natuurgeneeskundig therapeut werk ik complementair (aanvullend) en ondersteunend, dat houdt in dat het altijd raadzaam is een dokter te bezoeken voor de diagnose en behandeling van ziekten! Essentiële olie en andere producten die ik op deze site noem, zijn geen officieel geneesmiddel en staan als zodanig ook niet geregistreerd.