Geduld, een kwestie van (kwali)tijd!

Geduld is voor de meeste ouders en kinderen wel moeilijk. Want wachten of niet direct krijgen wat of zoals je het graag zou willen, is altijd lastig. Omgaan met tijd is ook niet eenvoudig. Voor volwassenen niet omdat er altijd zoveel moet worden gedaan en voor kinderen niet omdat het besef ’tijd’ nog niet echt geland is door gebrek aan ervaring. Soms helpt het om een andere kwaliteit in te zetten. Voor mij helpt vertrouwen, begrip en mildheid goed. Ook als ik niet zoveel geduld heb met mijzelf. Ik had dit artikel al veel eerder willen schrijven, maar met alle vrije dagen in mei, was mijn schema anders dan normaal. ‘Met geduld doe je op je eigen tempo wat je kunt’ dat staat o.a. achterop de ‘Deugden voor Kinderen’ Geduld-kaart. Dat is wel behulpzaam voor een rustiger gevoel, moet ik zeggen.

Rustig blijven en ademhalen

We leven in een zeer stressvolle wereld. Tijd en resultaat worden steeds gemeten. Maar er bestaan veel rare denkbeelden of wensen over tijd en resultaat. Ze lijken ook een relatie te hebben. Maar niet zo’n gelukkige, naar mijn idee, want het enige waarin ze overeenkomen is dat ze allebei meetbaar zijn. Iets wat je kunt meten is een feit, op dat moment is het zoals het is. De enige manier om er minder stressvol mee om te kunnen gaan is acceptatie. Als we het zo bekijken kunnen we misschien even ademhalen. Metingen zijn wel handig om inzicht te geven WAT er nodig is. Maar meer of minder tijd creëren is dus helaas geen optie.

In de wereld van een kind is tijd gelukkig nog niet zo belangrijk, zij volgen meer hun eigen ritme… Dat kan wel eens heel frustrerend zijn voor de ouder, maar elke crisis is een kans om iets te leren. Aangezien de tijd niet stil te zetten is, is het wellicht raadzaam om zelf stilstaan en te kijken wat nodig is. Méér tijd is dus niet de oplossing, we zullen dus echt creatiever moeten worden! Je eigen ritme volgen is vaak een goed advies dat het kind onbewust terug spiegelt naar de ouder. Je kunt namelijk WEL je eigen tijd indelen, je kunt WEL andere keuzes en prioriteiten maken, dat geeft ook een meetbaar ander resultaat! Als je hierin een voorbeeld bent voor je kind, zal het een betere en minder stressvolle relatie met tijd krijgen in de toekomst! En zelf zal je ook meer rust ervaren.

Essentiële olie voor frustratie

Als frustratie een moeilijke emotie is om te overwinnen, helpt Cardamom, een heerlijk geurende essentiële olie, goed om meer zicht te krijgen op het geheel, verantwoordelijkheid te leren nemen voor je eigen deel en de dingen die gebeuren beter te kunnen ‘verteren’. Het is een mooie ondersteunende olie die je meer rust en kalmte zal geven, als je geduld moeilijk vindt. Je kunt het bestellen via mij of mijn webshop. Ik vertel je erg graag meer over!

Tijd voor kwaliteit

Geduld is een kwaliteit die dus wel wat inzet nodig heeft. Vooral omdat het iets is dat je vaak denkt NIET te hebben. Net als tijd ?. Maar ook deugden of kwaliteiten zijn gewoon aanwezig. Ook hierin geldt het dat we de keus hebben hoe we er mee om willen gaan. Welke prioriteiten we stellen. Soms is het wel handig om te weten welke opties we hebben. Daarom vind ik de deugdenkaarten zo behulpzaam. Je weet dan hoe je geduld kunt inzetten en hoe je deze eigenschap of kwaliteit kunt herkennen bij jezelf en anderen. Ik zou je willen aanraden om kwaliteiten ook altijd te erkennen en benoemen naar jezelf en anderen toe, als je ze herkent! Zichtbaar maken of meten is belangrijk. Vooruitgang en groei inspireert en geeft innerlijke motivatie tot meer inzet!

Moestuintjes, verwachtingen en resultaat

Een tijdje geleden had AH zo’n leuke actie… Ze staan bij mij eigenlijk een beetje te verpieteren in de vensterbank. De zaadjes kwamen goed op en hadden veel potentieel. Maar op een gegeven moment moet je ze wel over potten! Daar heb ik dus nog geen tijd voor genomen. Herkenbaar? Maar ja, dan kan ik ook niet veel resultaat verwachten. Ruimte geven of de juiste condities geven hoort ook bij geduld. Verwachtingen of meetbaar resultaat hebben dan meer kans op succes. Dat vond ik wel een mooie metafoor. Die plantjes laten groeien is wel een mooi voorbeeld van de deugd Geduld.

‘Geduld betekent rustig blijven en vertrouwen dat iets goed komt. Soms gaat iets moeilijker of langzamer dan jij wilt of verwacht had. Met geduld aanvaard je die tegenslag. (…) Geduld helpt je rustig te blijven en te vertrouwen.’
Bron: Deugdenkaart voor kinderen, Actonvirtues.nl