Hoofdpijn: loop jezelf niet voorbij

Hoofdpijn is een veel gehoorde klacht

Veel mensen hebben zo nu en dan hoofdpijn. Vaak heeft dit te maken met stress en/of overbelasting of te weinig rust. We slikken een pilletje en we kunnen weer door. Maar onderdrukking van een pijnsignaal is nooit een goed idee, aangezien er niet voor niets een waarschuwing wordt gegeven.

Je lichaam is je vriend

In deze rubriek wil ik verder kijken dan we meestal doen. Ik ben er van overtuigd dat ons lichaam een vriend is die we gemakkelijk verwaarlozen. Zij is er altijd en we nemen haar meestal voor lief. Ook de signalen die ze uitzendt nemen we niet altijd even serieus. Dat is natuurlijk niet zo handig voor een levenslange vriendschap. Misschien denken we wel eens, zeur toch niet zo. Hier heb ik nou echt helemaal geen tijd voor! Maar ze vraagt niet voor niets jouw aandacht.

Hoofdpijn en emoties

Als je hoofdpijn hebt, vraagt je lichaam veelal om minder stress en meer rust. Mentale rust vooral. In je hoofd zitten met zorgen en piekeren zijn echt dingen waar je hoofdpijn van kan krijgen. Dit wordt vooral door angst, waardoor je meer controle wilt, veroorzaakt. Ook speelt onzekerheid een grote rol bij piekeren. Hoofdpijn is een signaal die je oproept tot minder denken en meer vertrouwen en ontspannen. Laat de angst los, geef jezelf meer vrijheid en lucht (zuurstof). Durf knopen door te hakken en stop met jezelf elke keer af te vragen wat anderen van je zullen denken en verwachten.

Als je hoofdpijn als boodschap goed begrijpt, onderneem je de actie meer voor jezelf op te komen door jezelf toe te staan JEZELF te mogen zijn. En geen dingen meer te kiezen die ten koste van jezelf gaan. Erge hoofdpijn dwingt je als het ware jezelf niet meer voorbij te lopen! En je eigen behoeften te gaan erkennen.

Essentiële olie: Peppermint

Essentiële olie ondersteunt, op een hele fijne manier, in de aandacht die je je lichaam kunt geven. Peppermint is door zijn bijzondere eigenschappen uitermate geschikt voor hoofdpijn. Het is een olie die meer vreugde brengt, omdat je kunt ontspannen en meer adem/lucht ervaart. Het is een olie die openmaakt en wat vastzit losmaakt. Dat ervaar je gelijk als je aan deze olie ruikt!

De natuurlijke chemische samenstelling van Peppermint stelt ons limbisch systeem (emotioneel gevoelscentrum in de hersenen) gerust, zodat we de onmacht en de paniek kunnen loslaten. Controle krijgen over een situatie krijgen we nooit als we in een emotie vast zitten. We hebben dan geen toegang meer tot onze linker en rechter hersenhelft in de Neo cortex. En alleen daar kunnen we de realiteit onder ogen komen en bewust keuzes maken en creatieve oplossingen bedenken.

Peppermint heeft pijnstillende en ontstekingsremmende eigenschappen op een natuurlijke manier.

Migraine en clusterhoofdpijn

Migraine en clusterhoofdpijn, vragen om meer specialistische aandacht en hebben hun grondslag in meestal terugkerende onderdrukte emoties. Alle chronische klachten hebben een dieper liggende problematiek. Soms heeft ook erfelijke belasting er mee te maken, wat het op DNA-niveau zit. Essentiële oliën als Frankincense en Rosemary kunnen hier goede diensten verlenen, naast de Peppermint. Het bijzondere van essentiële oliën is dat ze zelfs in de cel kunnen komen en daar hun specifieke informatie kunnen afgeven.

Kracht

Tot slot wil ik benadrukken dat elke klacht een kracht in zich verborgen heeft. Hoofdpijn roept op tot rust en ontspanning in je hoofd! Het helpt je om weer echt bij jezelf te komen als je de juiste actie neemt! En met meer vrijheid en zekerheid in het leven te staan. Dat is het geschenk van je lichaam. Ik hoop dat je daar met liefdevolle aandacht naar kunt kijken de volgende keer!

Annette van der Put
Natuurgeneeskundig therapeut en transformatiecoach