Loslaten in vertrouwen, onthechting

Loslaten is niet zo eenvoudig. Soms worden we overspoeld door onze emoties. Vooral als we te nauw betrokken zijn met anderen, kunnen emoties echt in de weg staan. Door ons empatisch vermogen, voelen we vaak ook de emoties van een ander en komt de noodzaak om dingen te willen veranderen. Dat veranderen is voor ons brein essentieel, want emoties zijn altijd een roep tot actie. MAAR… de emoties van een ánder dat is een ander verhaal, daar moet degene zélf actie op nemen. We kunnen steunen door er te zijn, maar niet door dit stuk over te willen nemen.

Dit is erg lastig, (was het ook voor mij) want waarom voel je deze emoties dan zo sterk? Vooral als je hooggevoelig bent, denk ik dat je dit wel zult herkennen. Dit is wat ik heb ontdekt: de ander is altijd een spiegel en je empatisch vermogen helpt je om zélf te veranderen, aangezien die emotie ook bij jou speelt (triggert).

Loslaten van controle

Afgelopen week was de ‘deugd van de week‘ onthechting. Dit is een hoge vorm van loslaten. Ik heb er veel over nagedacht en het kwam veel op mijn pad. Daarom moest ik het vaak toepassen. Niets is toeval. Ik zag duidelijk dat ik niet altijd even onthecht ben. Ik ben van nature heel betrokken, soms veel teveel, waardoor ik mezelf verlies door over grenzen te gaan met anderen helpen. Waarom? Omdat ik vooruitgang WIL zien, omdat ik WIL dat iets af komt en verantwoordelijkheid voel als iemand anders iets niet doet of wellicht (op dit moment) kán doen. Herkenbaar? We willen graag controle houden. Dat is een ego ‘ding’ en komt voort uit angst niet goed of belangrijk genoeg te zijn.

Dit controle willen houden, is een ingebouwd beschermingssysteem van het ego, of het innerlijke kind. Dus op zich is dat niet verkeerd. Maar controle willen houden, waar onthechting nodig is, komt je persoonlijke groei niet ten goede. Het is fijn als je wat steunt kunt ervaren in dit proces. Essentiële olie kan dat bieden! In mijn e-boeken geef ik veel inzichten over hoe je essentiële olie kan inzetten om je emoties te ondersteunen.

Essentiële olie bij loslaten: Oregano

In mijn eerste boek over de Kracht van Essentiële olie heb ik Oregano beschreven als de olie die bij onthechting kan helpen.
“Oregano is een zeer krachtige olie, die voor velen als intens wordt ervaren. Het is een ‘warme’ olie en moet zodanig ook altijd goed verdund worden voor toepassingen op de huid, behalve als het om wratten gaat. De fysieke werking lijkt veel op de emotionele kant. Het haalt blokkades weg, zuivert negativiteit en verwijdert overtollige gehechtheid.

Als je Oregano nodig hebt, wil je graag gelijk hebben of krijgen. Regelmatig zal deze persoon de ander proberen te ‘bekeren’ met zijn of haar mening of oplossing. Het is goed om een sterke wil te hebben, behalve als je doorslaat in koppigheid en niet open wilt staan om zelf te leren of te veranderen. Als je stijfkoppig blijft vasthouden aan je mening en geloofsovertuigingen, kan je niet ‘horen’ wat je gevoel (of de ander) nu eigenlijk zegt.

Oregano is een heel resolute olie die hier doorheen breekt, omdat het heel diep zaken aanpakt, zoals materialisme en gehechtheid aan spullen, denkbeelden of mensen die je groei en vooruitgang in de weg staan. Oregano geeft je ook de moed om ongezonde relaties te beëindigen, van baan te veranderen als deze stress en onderdrukking veroorzaakt, maar ook om levenslange verslavingen te stoppen. Het is een bijzondere olie die helpt onthechting te ontwikkelen in de meest zuivere vorm.”
© 2016 Annette van der Put – deel 1 De Kracht van Essentiële olie, emotionele balans.

Onthechting

‘Onthechting is je gevoelens beleven, zonder je erdoor te laten beheersen.’ Jezelf verliezen, omdat je over je grenzen gaat, is niet zo handig. De noodzaak verliezen, om de ánder te willen veranderen, iets te willen betekenen voor de ander door resultaat te zien, is dat wel! Dat is een stukje ego waar we dus beter zonder kunnen. Loslaten in vertrouwen is voor mij: er voor de ander zijn met naastenliefde/compassie zonder wat ík belangrijk vind of wil voor die ander. Dus onthechting toepassen. Dat geeft vrede en geduld. Dát is de actie waar je emoties om vragen. (Deugden inzichtkaarten kan je hier bestellen.)

Je hoeft de ander niet te veranderen, je kunt luisteren, zonder iets te willen dóen of je eigen verhaal te vertellen. Aanwezig zijn en steun geven met je liefde en vragen te stellen voor meer diepgang. Vooral belangrijk ook om keuzes bij de ander te laten, los te laten wat je niet kan veranderen, vertrouwen op het proces van de ander en jezelf richten op eigen leermomenten.

Actie nemen op eigen leermomenten is soms erg lastig. De focus op een ander leggen, is meestal veel eenvoudiger. Als je het moeilijk vindt om actie te ondernemen, doordat je emoties je ‘vastzetten’ is Motivate een mooie samengestelde olie!

Kritiek en negativiteit

Zit je soms vast in het idee wat anderen van je zouden denken? Of ervaar je een strenge criticus in jezelf? Je kan jezelf losmaken, vrij maken, onthechten van je negatieve emoties en ‘fouten’. We zijn hier om te leren en fouten kan je dus ook als leermomenten zien. Onze ego is er om ons te beschermen van eerdere pijn en nare ervaringen, onze negatieve emoties geven daar uiting aan. Het ego geeft de noodzaak aan, dat we belangrijk zijn en gezien moeten worden. Dat klopt ook want we ZIJN belangrijk! Diep van binnen kan je dit voelen, als je wilt. Dat maakt het ook makkelijker om ‘fouten’ toe te geven, want ‘gezichtsverlies’ is helemaal niet van belang. Het maakt niet uit wat anderen van je vinden. Onthecht je daarvan. Je bent prachtig en goed en mag leren op deze wereld!

Alle rechten voor de deugdenkaart ‘onthechting’ komen Annelies Wiersma toe © Uitgeverij ACT on Virtues (www.actonvirtues.nl)  Je kunt deze prachtige kaarten HIER bestellen.

Als we inzien dat we een werk te doen hebben, om die emoties om te zetten in actie. Maken we ruimte voor verandering en positiviteit in onszelf en zullen we veel meer rust ervaren. Onthechting helpt daarbij, net als alle deugden (kwaliteiten). Deugden zijn de tegenhangers van onze emoties en deze kunnen een schatkamer van ware gevoelens worden. Daar wordt je nooit mee overspoeld of overweldigd, daar kies je voor. Soms borrelt een diep gevoel van dankbaarheid in je op. Dit vult je hele wezen, omdat je dan weet (herinnert) dat je een kind van het licht bent. Daar kan ook een fysieke re-actie in vorm van een positieve emotie bijkomen hoor. Om het lichamelijk (fysiek) ook nog even te bevestigen dat je aandacht (actie) mag geven.

Emoties zijn signalen, fysieke reacties en zeggen je: neem actie, geef aandacht, herinner dit. Doe er dus wat mee! (Oeps, ben ik weer niet zo onthecht. ?) Ik leg het in vertrouwen bij jou. Hopelijk heb je er wat aan.

De genoemde essentiële olie kan je bestellen in mijn doTERRA webwinkel. Schrijf je in als klant, JOIN and Save dan ontvang je 25% korting. Maar ik geef je graag gratis gericht advies als je eerst met mij contact opneemt.!

Disclaimer: Als Natuurgeneeskundig therapeut werk ik complementair (aanvullend) en ondersteunend. Dat houdt in dat het altijd raadzaam is een dokter te bezoeken voor de diagnose en behandeling van ziekten! Essentiële olie en andere producten op deze site zijn geen geneesmiddel en staan als zodanig ook niet geregistreerd