Melaleuca voor huid en mondverzorging

Melaleuca wordt ook wel Tea tree olie genoemd en is echt een bijzondere essentiële (etherische) olie met veel toepassingen. Het wordt gebruikt om de huid, haar en nagels te reinigen en te zuiveren en om een gezonde teint te ondersteunen. Kan ook behulpzaam zijn in de verzorging van lipblaasjes. Ook bevordert Melaleuca het natuurlijk immuun- of afweersysteem van de lichaamscellen.

De blaadjes van de Melaleuca boom worden al eeuwenlang gebruikt bij de Aboriginals als EHBO en ter ondersteuning van het herstel van de huid.

Probeer dit eens:

  • Breng aan op huid voor een reinigend, verjongend effect.
  • Gebruik bij incidentele huidirritaties, wrijf Melaleuca verdund over het gewenste gebied.
  • Melaleuca achter het oor smeren in combinatie met verdunde ZenGest of Air op de neus, helpt om vrijer te ademen door de neus.
  • Breng na het scheren aan voor het verzachten en verkoelen van de huid.
  • Smeer onder de voeten worden voor een verkoelend en reinigend effect.

Gezonde huid en haren

Melaleuca is, zoals gezegd, een goede olie om de huid gezond en schoon te houden. Het zuivert de huid zonder de goede flora op de huid te verwijderen. Gebruik met name deze olie bij een rode en gevoelige huid. Ook bij zonnebrand werkt deze olie verlichtend. Je kan het onverdund op de huid aanbrengen, maar voor grotere oppervlakten is een verdunning met ‘Fractionated Coconutoil’ of de ongeparfumeerde ‘Hand and bodylotion’ een aanrader. Speciaal voor de verzorging van oneffenheden en jeugdpuistjes in het gezicht is er de ‘Facial cleanser’ met Melaleuca en Peppermint. (En Clary Sage als ondersteuning voor het hormoonsysteem.)

Zowel Eucalyptus en Melaleuca zijn een goed duo. Gebruik voor gezond haar een paar druppels in de shampoo en dagelijks in de nekharen bij schoolgaande kinderen. Deze twee olien kan je ook in een sprayflacon met wat water doen. Elke dag na schudden even de onderkant van de haren in sprayen. Goed nakijken blijft van belang!

Mondhygiëne

Voor een gezond tandvlees gebruik je elke dag een druppel zuivere Melaleuca van doTERRA op je tandenborstel na het poetsen. Ook Melaleuca is niet een olie om in te nemen, maar dit kan soms in hele kleine hoeveelheden wenselijk zijn. (Let op: Niet alle essentiële olie van andere fabrikanten is zuiver genoeg om in te nemen! En bedenk: het mondslijmvlies neemt het toch op!)

Melaleuca heb ik gelukkig niet vaak nodig, maar ik merk dat het de conditie van mijn tandvlees verbetert. En veel mensen houden ook van het extra schone gevoel dat Melaleuca geeft. Hiertoe druppel je Melaleuca op je tandenborstel en poets je het tandvlees en je tong nog even na. Een mondwater is dan, mijn inziens, niet nodig! Maar je kan ook met een combi van 1 druppel On Guard en 1 druppel Melaleuca (en evt 1 druppel Myrrh) in een glas water, je mond na het poetsen spoelen.

Zelf gebruik ik de tandpasta ‘On Guard‘, met Wild Orange, Clove, Cinnamon, Eucalyptus en Rosemary om mijn mond fris en gezond te houden. Voor kinderen is er geen probleem met deze tandpasta, het is niet schadelijk/giftig om door te slikken. Je hebt maar heel weinig nodig! Tandpasta’s met Fluor en andere synthetische stoffen zijn, mijn inziens, niet aan te raden.

In de diffuser

Wanneer gebruik je Melaleuca in de diffuser? Als je last hebt van pollen in de lucht, maar het heeft ook een verzachtende invloed op keel en luchtwegen.

Melaleuca: duidelijke grenzen in relaties

Deze olie werkt niet alleen als boost voor je lichamelijke immuunsysteem. Maar helpt ook geestelijk meer immuun te worden door negatieve energetische last te verlichten. Veel mensen zitten vast in ongezonde relaties die ze (wederzijds) afhankelijk maken of waarbij er sprake is van claimgedrag. Dit kost enorm veel energie, maar veelal is men niet bewust van dit energie lek.

Om een gezonde relatie te hebben, is het belangrijk om elkaars persoonlijke ruimte en grenzen te respecteren. (Lavender helpt overigens om dit beter te kunnen communiceren.) Melaleuca moedigt je aan om relaties aan te gaan met respect voor de keuze van een ander. En het wordt meer helder en herkenbaar hoe je zelf en ook anderen duidelijke grenzen nodig hebben. Alle vormen van zelfbedrog worden duidelijker. Zoals:

  • Anderen misbruik laten maken van je tijd, energie en talenten.
  • Niet voor jezelf opkomen, omdat dat egoïstisch voelt.
  • Of je verantwoordelijk voelen voor de problemen van een ander.

Melaleuca zuivert je van ongezonde patronen, zodat je een gezonde respectvolle relatie met anderen kunt genieten! Het immuunsysteem helpt en beschermt ons door onderscheid te maken tussen wat goed voor ons is en niet. En daar actie in te nemen! Melaleuca is daarbij een goede vriend!

Voor (hoog)sensitieve personen en prikkelgevoelige kinderen, is een beetje Melaleuca rondom de navel smeren een goede aanrader! Prikkels kunnen dan meer gereduceerd binnenkomen en kunnen gemakkelijker worden verwerkt. (je kunt goed de roller Melaleuca Touch gebruiken bij kinderen. Deze is reeds verdund met kokosolie.)

Bestellen

Melaleuca is één van de oliën in de huisapotheek, die ik als startkit van harte aanbeveel! 10 basisolien voor nog geen 15 euro per stuk. Neem contact op, dan heb je het snel in huis. Ook los te bestellen natuurlijk. Je kunt ook even bellen voor een gratis adviesgesprek.

Verkoopprijs Melaleuca 15 ml incl. BTW
Detailhandel: € 25,67
Wholesale: € 19,25

Bronvermelding: Emotions & Essential Oils

Disclaimer: Als Natuurgeneeskundig therapeut werk ik complementair (aanvullend) en ondersteunend, dat houdt in dat het altijd raadzaam is een dokter te bezoeken voor de diagnose en behandeling van ziekten! Essentiële olie en andere producten die ik soms noem, zijn geen geneesmiddel en staan als zodanig ook niet geregistreerd.