Ouderschap is leiderschap, motivatie, dienstbaarheid en doorzettingsvermogen

Als ouder vraag je jezelf vast ook wel eens af: hoe kan ik mijn kind nu geven wat het echt nodig heeft, wat kan ik doen om het te motiveren, en welke visie is nu nodig voor een goede opvoeding, zodat mijn kind geluk en zelfstandigheid zal ervaren? Maar ook genoeg zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen zal ontwikkelen om zich in de wereld een weg te vinden.

Dienstbaar leiderschap

Persoonlijk denk ik dat onze kinderen het meest leren door voorbeeld. Niet wat je zegt, maar wat je doet, zullen ze onthouden. Kinderen zijn nog zo mooi bij hun gevoel, hun brein heeft hun leven nog niet overgenomen, zoals bij veel volwassenen, vaak uit bescherming. Wat kinderen laten zien, geeft ons ook motivatie om meer bij onszelf terug te komen en meer te voelen, als we daar voor open staan! Ze zijn een prachtige spiegel voor ons.  Het leven is eenvoudig voor een kind. Ze leven in het nu, het gaat om nu, ze voelen nu en dus is het belangrijk wat wij als ouders NU doen. Ik geloof dat de beste vorm van ouderschap, dienstbaar leiderschap is. ‘Wanneer je je dienstbaar opstelt, zet je wat moet gebeuren voorop.’

Wat moet er dan gebeuren? ‘Vanuit een dienstbare houding kun je zien wat anderen nodig hebben en werk je samen.’ Dus we kunnen kiezen om meer te observeren, kijken wat er nodig is. Samen met je partner, maar ook samen met je kind(eren). We zijn vaak geneigd te kijken naar de dingen die niet goed gaan, we richten ons op wat er niet is. Maar dat is niet zo zinvol en geeft vaak een machteloos gevoel. Als je kijkt naar wat er nodig is, kijk dan in termen van karaktereigenschappen. Daar zijn de ‘Deugden voor kinderen’ kaarten erg behulpzaam in.  Wat je aandacht geeft, dat groeit… Dus met aandacht voor deugden, vind je een oplossing voor groei in jezelf en je kind(eren)!

Praktijk

Hoe werkt dat dan in de praktijk? Voorbeeld doet volgen, dat is al gezegd. Dus als je merkt dat het niet zo lekker loopt thuis, dat je steeds maar moet blijven vragen om hulp of herhaaldelijk moet ‘herinneren’ wat je gezegd hebt, is het goed om eens te gaan evalueren hoe dat komt! Dienstbaarheid betekent ook: ‘Je biedt je hulp aan, ook als je ergens niet zoveel zin in hebt.’ Kinderen hebben veel hulp nodig en soms zijn we als ouder er misschien moe van en laten we ze  onnodig wachten. Dat geeft ook onmacht bij een kind, maar erger nog, ze leren dat het ok is om niet gelijk te helpen als dat nodig is. Als je wilt dat kinderen gelijk luisteren, kijk dan eens of je zelf dat voorbeeld ook geeft. Als je wilt dat kinderen meehelpen, kijk dan eens hoe je daar zelf in staat!

Dienstbaarheid betekent ook: ‘ Je zet jezelf actief in, om op een nuttige manier te helpen en iets bij te dragen.’ Soms helpen we onze kinderen niet op een nuttige manier, helpen we ze niet om meer zelfstandigheid te ontwikkelen. Als we iets doen voor ze omdat het sneller of makkelijker is om zelf te doen, dan blijven ze onze hulp nodig hebben. Eigenwaarde krijg je doordat je voelt dat je zelf iets kan doen, dat je hulp gewaardeerd wordt, dat je een verschil kunt maken! En dat begint al heel jong. Zo kun je bijvoorbeeld tegen je oudere zoon/dochter zeggen: “Dank je wel, lieverd, dat je je zusje zo goed helpt! Ze is nog te klein om haar fles zelf vast te houden. Met jouw hulp kan ze nu toch haar melk drinken!”

Doorzettingsvermogen en motivatie

Oefening baart kunst, maar ook doorzettingsvermogen. Dat geldt voor onze kinderen, maar ook voor onszelf! We mogen allemaal leren, ouderschap is eigenlijk ook een grote school. Jammer dat daar weinig les in wordt gegeven.  Dat verschil wil ik graag uitmaken. En ik hoop met heel mijn hart dat deze stukjes, die ik regelmatig schrijf, je verder op weg kunnen helpen. Doorzettingsvermogen is niet altijd makkelijk. Soms helpt het om met meer geduld naar onszelf te leren kijken en zien dan dat ook een onderdeel is dat ontwikkeling kan gebruiken. Zelf ‘moet’ ik altijd veel, zo stuurde ik altijd mijn doorzettingsvermogen, dat viel een vriendin laatst op, ook dat ik het woord ‘moeten’ vaak gebruik in mijn zinnen. Dat mocht wel wat milder naar mijzelf toe, dan is het ook minder vermoeiend. Tja, ik had nog geen goed alternatief gevonden. Soms zeg ik wel het is nodig. Ik ‘wil’, vind ik ook weer zo eisend en ‘mogen’ is mij te vrijblijvend. We hebben er samen naar gekeken en ik heb mijn woord gevonden! Het is verlangen of een diepe wens… Dus wat MOET er gebeuren? Nou niets dus, maar als het je verlangen is om te veranderen, dan doe je er iets aan! Verlangen is een mooie maar ook liefdevolle motivatie en dat zal ik voortaan inzetten om iets gedaan te krijgen.

Verlangen is voor mij een manier van kijken, een visie ontwikkelen van datgene wat je in je hart hebt en tot uiting wilt brengen. Dus niet een afwachten, maar een actieve motivator. Doordat we ons dingen voor kunnen stellen, visualiseren; creëren we een geestelijk concept. Daarom is het zo belangrijk om je te richten op het beeld dat je graag zou willen zien. Jouw verlangen is een goede ouder zijn? Meer rust en geluk in het gezin? Hoe ziet dat er dan in de praktijk uit? Welke eigenschappen zijn belangrijk voor jou en je kind? Schrijf die eens op en werk ze uit. Je kunt de kaarten of het boek hieronder bestellen voor meer inzicht.

Meer emotionele balans met pure Essentiële olie

Omdat er in opvoeding en ontwikkeling wel een hoop emoties naar boven komen is het goed om te weten dat ons limbisch systeem, de plek in de hersenen waar onze emoties verwerkt en opgeslagen worden, geholpen kan worden met Essentiële olie. Het bedrijf waar ik mijn oliën bestel, heeft een mooie mix van oliën gemaakt die ons meer bij onszelf helpen te blijven. Balance is een ‘aardende samenstelling’, waarvan de essentiële olie voornamelijk van bomen en hun wortels afkomstig zijn. (O.a. Spar, Ho Wood en Wierook) Bomen leven in het NU. Ze hebben geen haast en staan stevig op hun plaats.

Deze olie helpt kinderen die overprikkeld zijn (en daarom vaak heel druk) tot rust komen. Maar ook voor ouders is deze olie heel behulpzaam om weer terug te komen bij zichzelf en meer te gaan voelen, ipv altijd maar in het hoofd zitten, met denken, moeten, willen en praten enz. Balance ondersteunt je doorzettingsvermogen door in het nu te blijven en duidelijk een plan na te volgen met innerlijke kracht en verlangen totdat het volledig ontwikkeld is. Met het geduld van een boom zal je jouw visie tot een succes brengen. Ik kan geen betere ondersteuning bedenken!

Ook is de geur heerlijk! Je kan de olie in een (koude) diffuser doen in de huis- of slaapkamer, iedereen heeft er dan profijt van. Je kan de olie ook regelmatig ruiken door ze op de polsen aan te brengen en ’s avonds onder de voeten smeren (evt met Lavendel) geeft een rustige kalme slaap.

Je kunt Balance bestellen op mijn webshop, zie mijn facebookpagina of mail mij voor het juiste URL.