Voeding als medicijn

Je bent wat je eet, dus ga niet voor snel, goedkoop, makkelijk of nep.

Pure Voeding

Pure voeding kan een enorme kracht tot verandering en verbetering van je gezondheid zijn. En als je goed nadenkt is dat wel logisch. Je bent wat je eet, luidt het spreekwoord. In onze drukke leventje zijn we terechtgekomen in een eetpatroon met voedsel dat vooral snel en gemakkelijk klaar moet zijn en onderweg moet kunnen worden gegeten. Helaas heeft onze voedselindustrie het verlies van voedingswaarden en de invloed van chemische toevoegingen niet serieus genomen, waardoor nu veel mensen ziek worden of zijn geworden door de verkeerde eetgewoontes.

In China en andere oosterse landen zijn de artsen ervoor om de mensen gezond te houden, preventie is hun kracht. Dit doen ze veelal door hun kennis over voeding. Hier in het Westen hebben we meer een “fix” cultuur, alsof ons lichaam een machine is. Wat stuk is, dat maken of vervangen we. De meeste dokters en medicijnen doen op deze manier hun werk.

Naar je lichaam luisteren

Maar ons lichaam is veel intelligenter dan een machine! En is niet voor de gek te houden. Pijn is een signaal, niet een knop die we uit moeten zetten! We moeten dus leren wat ons lichaam wilt zeggen. Ja, dokters zijn soms nodig, maar we kunnen veel dingen voorkomen en herstellen door de juiste voeding te eten. Als we toch blijven denken op de westerse manier, moet je toegeven dat een machine beter loopt als je er de juiste brandstof in stopt!

Ons lichaam heeft het vermogen zichzelf te helen! De dokter kan daarbij alleen ondersteunen. Voorbeeldje: Het gebroken bot heelt in de juiste houding met de benodigde steun en rust. In de opleiding Natuurgeneeskunde heb ik veel geleerd over hoe ook voeding de nodige ondersteuning kan geven voor het herstel!

pure voedingGezonde pure voeding kan ook gemakkelijk te bereiden en heel lekker zijn! In gezinnen is er vaak een strijd om eten of met eten. Samen genieten van eten is een belangrijke factor voor gezelligheid en gezondheid. Ik help jullie graag met eenvoudige tips.

Simpel en eenvoudig

Als je gezonder wilt gaan eten is het goed om terug te gaan naar producten die op zich zelf staan. (Liefst biologische) Groenten, fruit, noten, zaden, eieren, kaas, vlees, vis of kip. Dus geen voedingsmiddelen met een hele rij onbekende ingrediënten (E-nummers e.d.)  in een zakje of pakje. Daar grijpen we eigenlijk al gauw naar voor het gemak en omdat we dan snel iets lekkers op tafel hebben.

Groenten eten doen we eigenlijk te weinig.  Je kunt het best 4 ons groenten eten per dag! Als je dat wilt veranderen, is het wel handig als je een staafmixer hebt, we zijn gewend om gladde sauzen en soepen te eten (meestal met zetmeel en tarwe) omdat de structuur prettig in de mond is. Ook kinderen ervaren dat zo. Een goede eenvoudige manier om meer groenten te eten is om een ‘gladde’ groentesoep maken bij de lunch (of bij het avondeten).

Als je een goede groentebouillon hebt, (zelf gebruik ik die van Dr. Vogel,) kan je eigenlijk net zo snel even een broccoli; wat prei; zoete aardappel of een courgette in stukken snijden en in de pan doen, dan een blik opendraaien. Even koken, pureren met de staafmixer, wat room erin en evt. nog wat peper, nootmuskaat en kaas en… smullen maar.

Een andere manier is om in de ochtend eerst een groene smoothie te maken. Maar ook Terra Greens is Pure voeding! Even wennen misschien. Maar veel lekkerder met nog wat extra druppels Lemonolie erin!

Tip: Schrijf je in voor mijn inspiratiemail, zodat je mijn pure, eenvoudige en ideeën voor lekker en gezond eten en andere gezondheidstips niet hoeft te missen!