Je Relatie prioriteit geven

Een goede relatie ervaren met een ander mens is belangrijk en waardevol. Als je jezelf kunt koesteren in de geborgenheid van een goede vriendschap of relatie met partner of naast familielid, dan ben je een gelukkig mens.

In mijn beroep als Gezins- en Kindercoach en Natuurgeneeskundig therapeut spreek ik vaak over keuzes maken, verandering en groei. Als je iets wilt, wat heb je er dan voor over? Want levensvoldoening komt vooral door jouw inzet. Het komt je niet aanwaaien. En misschien een schokpunt: Helaas kunnen andere mensen, je relatie, jouw behoeften niet vervullen.

Toch denken we wel vaak dat het een ánder zijn/haar verantwoordelijkheid is om jou beter of gelukkiger te laten voelen. Herken je dit: Ik voel me zo en zo, en als die ander nu dit en dat anders zou doen, dan… zou mijn wereld er een stuk beter uitzien.

Ook hebben we in relaties soms onuitgesproken verwachtingen van elkaar. Dingen die wij van zelfsprekend vinden en zelf doen, verwachten we ook vaak van een ander. Daarnaast hebben we allemaal waardering en erkenning nodig, alleen spreken we niet allemaal dezelfde liefdestaal, waardoor die boodschap soms totaal niet overkomt. Een goede relatie hebben is soms best ingewikkeld en kan ook best wel frustratie geven.

Drie tips om te werken aan een betere relatie

1. Bouw als eerste een goede relatie op met jezelf! Als je jezelf met meer mildheid en compassie tegemoet treedt, ervaar je meer liefde voor jezelf. Ga er eens voor zitten om te voelen waar jouw behoeften liggen. Als je dit helder hebt, kan je deze makkelijker kenbaar maken en dit zal je zo helpen in de relatie met een ander. Vooral als je beseft dat je de ander daar niet verantwoordelijk voor kunt houden, maar wel om begrip, hulp of steun mag vragen.

2. Geef jouw relatie regelmatig tijd en aandacht. Verras de ander eens met een aardigheidje, cadeautje of een leuke beleving. Doe je best om waardevolle en oprechte complimenten te geven. Kijk eens waar je de ander mee kunt helpen, een kleine daad zegt soms meer dan woorden. Besef dat een knuffel en fysieke aanraking ook belangrijk zijn en dat je daarmee een band kunt versterken. Kijk op welke manier de ander dit prettig vindt. Deze voorbeelden zijn uitingen van liefde, en iedereen heeft zijn voorkeur. Kom er achter wat de ander zijn/haar liefdestaal is!

3. Als er een conflict is, stap dan eerst uit je emotie, alvorens je dit gaat/wilt oplossen! Als je in je emotie zit, dan ‘spreekt’ je innerlijke kind over je behoeften die vroeger niet vervuld waren. Dan eis of verwacht je dat de ander dit gaat invullen, zodat jij je weer beter voelt. De ander zal in veel gevallen ook verwachtingen hebben, dus dan zit je eigenlijk als 2 kleine kinderen te huilen, diep van binnen. Je kunt dan echt niets oplossen. Als je allebei in nood bent, kan op dat moment niets voor de ander betekenen en ook niet tot elkaar komen. Je moet eerst jouw nood oplossen. Dit doe je door je behoeften te erkennen. ‘Wat heb ik nodig?’ Is een goede vraag. Als je het antwoord kunt vinden en je kan het bij jezelf houden zonder het te eisen van de ander, komt er rust.

Hulp nodig?

Nu zijn dit best wel dingen waar je soms nog wel wat hulp bij kunt gebruiken. Ik ben al 35 jaar getrouwd, samen zijn we jarenlang pleegouders geweest en hebben we 3 eigen kinderen en 6 prachtige kleinkinderen. Dus ik kan wel zeggen dat ik wel wat ervaringsdeskundigheid heb opgebouwd. Met mijn diverse opleidingen, cursussen en kennis over mensen, psychologie en innerlijke kind trauma’s, kan ik inzicht, praktisch advies en handvatten bieden. Dus plan gerust eens een consult, dan kijken we er samen naar.

Met een interessant BEST consult, kan ik op eenvoudige wijze de karakterstructuur van partners en gezinsleden in kaart brengen!

Het kan heel fijn zijn om samen met je partner of gezinslid te praten met mij erbij. Vooral als het moeilijk is om bij jezelf te blijven door je emotie of terugkerende patronen waar je samen elke keer weer in lijkt te vallen. Als ik zie wat dit oplevert voor gezinnen: meer harmonie en openheid voor elkaar en ook weer oprecht plezier samen kunnen ervaren!

Laatste tip: Geef de relatie met jezelf en anderen prioriteit in je leven! Je zult veel echt zoveel meer voldoening en geluk vinden in je leven. En dat wens ik je met heel mijn hart!

Meer lezen over relaties en ideeën voor in het gezin? Zie mijn Blogs over opvoeding.