Sinterklaas is weer in het land en kinderen dromen over hun cadeau wensen. Wel mooi bedacht zo’n anonieme vrijgevige cadeautjes- man. Want het blijft een verrassing wat je krijgt… althans dat hoop ik dan! Ik zie helaas steeds meer dat kinderen grote verwachtingen hebben en er niet goed mee kunnen omgaan als die verwachting niet uit komt. Dit komt omdat ouders het niet makkelijk vinden om hun kind teleur te stellen.
Als je kind heel graag iets wilt hebben, wil je het ook graag geven als het in je mogelijkheid ligt. Toch is het soms belangrijk om assertief te zijn en NEE te zeggen, want altijd maar toegeven aan de wensen van je kind is niet erg pedagogisch verantwoord. Leren omgaan met teleurstellingen is zelfs een onmisbare vaardigheid, waarin we onze kinderen beslist ervaringen moeten gunnen en ze ook hierin leren begeleiden. Tact is een karaktereigenschap die we hierin kunnen inzetten en ontwikkelen.
Met tact worden woorden mooier ingepakt
Maar wat is tact dan? Misschien een mooi ingepakte leugen? Zeker niet! Tact is juist een zorgvuldige manier van omgaan met de waarheid.
Tact is dus beslist geen masker voor wat je eigenlijk wilt zeggen. Vaak worden woorden verpakt met een grapje, verkeerde verwachting of een ‘leugentje om bestwil’, maar dat is geen tact. De energie, je bedoeling of ondertoon van wat je zegt kan wel opgepakt worden, waardoor je boodschap heel onbetrouwbaar wordt of verwarring kan veroorzaken. Dit is heel moeilijk voor kinderen. Kinderen hebben veiligheid, eerlijkheid en grenzen nodig.
Voordat je iets tactvol zegt, is het een goed idee om eerst na te denken over een aantal dingen.
Is wat je zegt: Waarheid? Is het behulpzaam of inspirerend en bouwt het de ander op? Is het wel noodzakelijk of vriendelijk om dit te zeggen?
C’est le ton qui fait la musique
Hoe iets gezegd wordt, is bepalend voor hoe iets opgevat wordt. Dus hoe je dat dus zegt, dát is tact. De manier waarop iets gezegd wordt, is zeker zo belangrijk als de inhoud van wat er gezegd wordt. Met woorden probeer je een ander iets duidelijk te maken, maar woorden zijn altijd gekleurd met ervaringen en emoties, door zowel de gever als de ontvanger, en dat is iets wat we wel eens vergeten. Daarom is het goed om tactvol om te gaan met anderen door zorgvuldig uit te leggen wat je wilt zeggen. Zo voorkom je dat je anderen pijn doet met woorden, want het spreekwoord ‘Schelden doet geen zeer’ is helemaal niet waar. Woorden kunnen heel veel pijn doen, daarom hoef je ook niet altijd alles uit te spreken. De waarheid zeggen is alleen nodig als het om jezelf gaat. Als je tact gebruikt hoef je niet zo nodig ‘jouw waarheid’ bij een ander op te leggen.
Tactvol zijn is open staan voor de gevoeligheid van een ander. Het is een soort ‘antenne’, waardoor je ook jouw boodschap beter kunt overbrengen. In communicatie is openheid naar elkaar toe eigenlijk het belangrijkste, anders ontstaat er veel ruis. Tact helpt hierbij.
Online cursus
Als gezinscoach zie ik wat er nodig is in een gezin. En de kracht van taal is groter dan je denkt. In mijn online cursus krijg je eenvoudige handvatten die je communicatie krachtiger doen worden en waardoor je meer zelfvertrouwen en eigenwaarde ontwikkelt! Niet alleen bij jezelf maar ook bij anderen (je kinderen). Tact is één van vele mooie eigenschappen die we kunnen leren inzetten.
De deugden helpen je om de juiste woorden te leren kennen en te vinden, zodat je jezelf beter kunt uitdrukken.
De olie van communicatie is Lavendel
Je kunt je ware gedachten en gevoelens beter uitdrukken, als je minder onzekerheid ervaart. Lavendel heelt de angst op het gebied van gehoord en gezien te worden. Je hebt Lavendel nodig als je je liever verstopt achter een masker en je ware zelfexpressie blokkeert. Als je jezelf assertief uit dan is het belangrijk dat er verbinding is met je hart en ziel en dat is soms makkelijker met de hulp van deze essentiële olie.
Onveiligheid voelen als je jezelf eerlijk uit, is vaak het gevolg van nare ervaringen uit het verleden. Sterke emoties zoals: niet geliefd, niet gehoord en/of onbelangrijk zijn, spelen een grote rol. Lavendel geeft je de moed om emotioneel eerlijk te zijn en je innerlijke gedachten en verlangens te delen. Als je dat leert, zal je je bevrijd voelen en meer onvoorwaardelijke liefde en acceptatie ervaren, van zowel jezelf als anderen.
Bronvermelding: Emotions & Essential Oils
Disclaimer: Als Natuurgeneeskundig therapeut werk ik complementair (aanvullend) en ondersteunend, dat houdt in dat het altijd raadzaam is een dokter te bezoeken voor de diagnose en behandeling van ziekten! Essentiële olie is geen geneesmiddel en staat als zodanig ook niet geregistreerd.