Wat is jouw Temperament? Lucht, Vuur, Aarde of Water?

FullSizeRender (3)FullSizeRender (6)FullSizeRender (4)FullSizeRender (5)

Temperament

Lucht, Vuur, Aarde of Water, wat is jouw overheersende temperament? In de Natuurgeneeskunde is dit ook van belang voor een holistische aanpak. Ook erg mooi om in een gezichtsdiagnose te bezien. Dit is vaak heel verrassend. Ik wil je vandaag de verschillen in de elementen laten zien. Misschien herken je jezelf wel in een of meer van deze beschrijvingen.

LUCHT

Lucht, Vuur, Aarde of Water? We maken een begin met het element LUCHT, omdat dit ook voor beweging staat. Zij staat voor visie, inzicht, creativiteit, flexibiliteit en vrijheid in denken en handelen. Als deze dingen worden onderdrukt, is het moeilijk om open te staan en te leren. Omdat lucht toch een plaats wil hebben, zullen de schaduwkanten zich snel openbaren. Denk maar aan ongehoorzaamheid, oppervlakkig zijn, onbetrouwbaarheid, stiekem zijn, sluw en berekenend zijn, rusteloosheid etc. Waar de focus op gelegd wordt zal groter worden. Ieder mens wil graag leren en groeien. Dit kwadrant geeft inzicht hoe je dit kan stimuleren.

VUUR

Het Vuur-element staat voor actie, daadkracht, eer, moed, zorgzaamheid, kracht, loyaliteit en idealisme! Als grenzen niet goed worden bewaakt en gecommuniceerd krijg je deze kwaliteiten niet te zien. Maar zijn boosheid, frustratie, dominantie en ongeduld, arrogantie en minachting de gevolgen. Ook kunnen mensen totaal opbranden. We noemen dit ook wel een Burn-out. Zelfs jongeren ervaren dit.

FullSizeRender (12)AARDE

Moeder AARDE geeft ons grote rijkdom. We nemen alleen niet vaak genoeg tijd om daar echt van te genieten. Kwaliteiten zoals matigheid, waardigheid, vertrouwen, toewijding, verantwoordelijkheid, verwondering en dankbaarheid zijn hier te vinden. Ook past het kernkwadrant van Daniel Ofman hier goed in. Bezinning op hoe dingen nu werkelijk in elkaar steken. Als we geen tijd nemen om dit soort dingen eens te bekijken, raak je al gauw in een sleur of kom je vast te zitten in gewoontes die je niet dienen en niet bevordelijk zijn voor je gezondheid.

WATER

Het Water-element staat voor emoties en gevoelens. Emoties stellen ons voor de keuze. Kiezen we met ons hart of onze ratio? Kunnen we onze kwetsbaarheid laten zien? Kiezen we voor mededogen, vergevingsgezindheid, assertiviteit, vriendschap, verbondenheid, opofferingsgezindheid. levensplezier en liefde? Of blijven we liever veilig in onze eigen wereldje, waar we ons schijnbaar onverstoorbaar, maar toch zeer gekwetst kunnen terugtrekken. Als je leert te luisteren met je hart naar jezelf en anderen, zal je er achter komen dat oprecht gevoelens en emoties uiten enorm veel kracht kan genereren.”

Welk temperament? In welk element herken jij jezelf?

Je temperament is meestal een combinatie van verschillende elementen. We hebben alle 4 elementen in onszelf meer of minder ontwikkeld. Leuk is ook om eens naar de eigenschappen van jouw partner, kind of collega te kijken!

Inspireren is mijn passie. Een stukje van mijn vuur-element. De dingen waarover ik enthousiast ben, vind ik leuk om te delen. Daarom schrijf ik regelmatig een blog over eigenschappen. Ook gebruik ik bovenstaand elementen in mijn gezinscoaching en Natuurgeneeskundig consult.

Graag tot ziens!

Ik wil graag mijn dankbaarheid uiten voor bijzonder geïnspireerde mensen zoals: Hippocrates, Galenus, Rudolf Steiner, Herman Gommans, Linda Kavelin Popov, John Gray en Daniel Ofman die mijn visie hebben verbreed, persoonlijk of door hun inspiratie wereldkundig te maken, waardoor ik dit kwaliteitskwadrant heb kunnen maken.

Disclaimer: Als Natuurgeneeskundig therapeut werk ik complementair (aanvullend) en ondersteunend. Dit houdt in dat het altijd raadzaam is een dokter te bezoeken voor de diagnose en behandeling van ziekten! Essentiële olie en andere producten die ik soms noem,  zijn geen geneesmiddel en staan als zodanig ook niet geregistreerd.