Vetiver: prikkelgevoeligheid verminderen

Vetiver is een hele aardende olie en raad ik daarom graag aan ter vermindering van prikkelgevoeligheid bij volwassenen en kinderen. Als je gevoelig bent voor alle prikkels om je heen en je daar niet voor kunt of wilt afsluiten, ervaar je veel onrust en weinig focus. Deze essentiële olie kalmeert het zenuwstelsel en is gemaakt van de wortels van de Vetiver plant. Het is een arbeidsintensieve arbeid om deze bijzondere olie uit de wortels te krijgen en al jaren toegepast omdat het ook voor parfum wordt gebruikt.

Prikkelgevoeligheid

Als therapeut en gezinscoach word ik vaak gevraagd hoe ik ‘ADHD’ zie, sommigen hebben het al over een verzonnen ziekte…  Als oud-apothekersassistente kan ik zeggen dat ik niet zo blij ben met de onderdrukking van het zenuwstelsel door Ritalin en ‘broertjes en zusjes’ daarvan, die soms zelfs verplicht worden gesteld op scholen voor drukke kinderen. Ik vind prikkelgevoeligheid een veel betere term dan ‘ADHD’. Ik geloof in oplossingen door balans te brengen en niet in onderdrukking. Het is niet gemakkelijk om prikkelgevoelig of hooggevoelig te zijn en daar kan ik zelf over meepraten. Er komt veel (soms veel te veel) op je af en je hoofd is alsmaar bezig met verwerking en connecties maken. Dat is erg vermoeiend. Balans krijgen is niet zo makkelijk als een pilletje en zelfs niet een ‘olie-tje’, al kan dat laatste wel helpen.

Ik denk dat het erg belangrijk voor prikkelgevoelige kinderen en volwassen is om een duidelijk stappenplan te hebben. Structuur geven is goed, maar dat kan ook veel weerstand opleveren, omdat dit soort mensen nu eenmaal sterk verlangen naar vrijheid en zelf hun beslissingen willen maken. Ook is flexibiliteit erg belangrijk. Het is ook belangrijk te weten welk temperament je hebt en welke karaktereigenschappen je sterker kunt maken. Veel prikkelgevoelige mensen hebben ‘Lucht’ als hun dominante temperament. Al met al een leuke uitdaging voor mij om volwassenen en gezinnen hierin  te begeleiden.

Recept voor: Houvast, Rust en Bevestiging

Ik had vroeger een mooi recept met verschillende Essentiële oliën, die ik ‘HRB’ noemde. Het staat voor Houvast, Rust en Bevestiging. Het lijkt veel op de samengestelde olie ‘Peace’ die je tegenwoordig ook eenvoudig zelf kunt bestellen, kies voor een roller (de Peace touch) voor gemakkelijke toediening. Vetiver is het hoofdbestanddeel en helpt bijzonder goed voor emotioneel evenwicht en houvast.

Als je prikkelgevoelig bent, heb je veel behoefte aan bevestiging, dat geeft rust en houvast. Alleen is het gevaar dat je die bevestiging van de verkeerde mensen krijgt, waardoor je beïnvloedbaar en zelfs afhankelijk van goedkeuring kunt worden. Je ziet dat vooral heel duidelijk bij kinderen, die zo graag aansluiting en connectie willen, dat ze over hun grenzen gaan om dit niet te verliezen. Je eigen grenzen neerzetten is voor iedereen moeilijk, maar voor deze groep mensen die veel voelt (ook van een ander) een nog grotere uitdaging! Daarom is het fijn als je die Houvast, Rust en Bevestiging in jezelf kunt gaan ervaren. Deze olie helpt daar goed bij.

Een andere samenstelling die ik wil aanraden bij prikkelgevoeligheid is ‘InTune‘. Deze geeft meer focus bij het leren en meer concentratie bij het werk.

Andere toepassingen met Vetiver

Vetiver is een goede ondersteuning bij krampen, het kalmeert en werkt voor versterking van je immuunsysteem. Het is ook een mooie olie om je huid te verbeteren. Bijvoorbeeld bij een onrustige huid met pukkeltjes, veroudering of vermoeidheid van de huid en zelfs bij pigmentproblemen, maar ook bijv. bij snijwonden. Ook voor spieren en gewrichten zijn goede ondersteunende resultaten gemeten. Je smeert de olie ter plaatse, hoeft niet verdund, maar het is een vrij stroperige Essentiële olie, die een zware (bijna rokerig) aardachtige geur heeft. Lekker om te vermengen met wat andere Essentiële olie zoals Clary Sage, Lavendel, Rose, Sandalwood en Ylang Ylang.

Vetiver is fijn voor een goede nachtrust, vooral als je te druk bent in je hoofd. Maar ook bij extreme zenuwachtigheid en angst is deze olie een goede keuze. Een paar druppels in de diffuser of in de nek of onder de voet smeren kunnen echt een verschil maken! Het werkt als een natuurlijke rustgever en verlicht stress en ondersteunt bij het herstel van trauma’s en shock
Deze essentiële olie kan je ook innemen door een druppel op een theelepel honing te doen. Kinderen onder de 6 geef je nooit inwendig Essentiële olie en tot 12 jaar met een sterke verdunning, zelf doe ik dit niet vaak.

FullSizeRender (27)De emotionele ondersteuning van Vetiver

Vetiver helpt je dieper geworteld te raken in het leven, voor meer houvast. Sommige mensen ervaren veel stress en hun energie raakt erg verdeeld door de vele prioriteiten, vriendschappen en activiteiten. Deze olie zorgt voor een diepere connectie met wat je voelt en denkt. Waardoor je meer zelfbewust wordt en de wortel van een emotioneel probleem duidelijker ziet. Boosheid is een pijn en deze pijn wordt zichtbaar en je durft het recht in de ogen te kijken. Heling en verlichting komt door doorzettingsvermogen deze pijn niet te ontwijken, maar aan te gaan tot in de kern. De houvast die Vetiver biedt, leidt je uiteindelijk naar meer licht en herstel. Met deze essentiële olie voel je gesteund in jouw proces, hoe moeilijk het soms ook is. Je voelt geen behoefte meer om te vluchten of het op te geven. Je bent meer bewust in het hier en nu.

Bestellen

Bestel nu deze rustgevende Essentiële olie via mijn contactformulier. Bel me op voor je vragen en ontvang 25% korting op al je olie en meer! 

Peace Touch 10 ml ‘HRB’
Verkoopprijs incl. BTW: € 29,33
Groothandel: € 22,00

Vetiver 15 ml
Verkoopprijs incl. BTW: € 60,67
Groothandel: € 45,50

Bronvermelding: Emotions & Essential Oils 

Disclaimer: Als Natuurgeneeskundig therapeut werk ik complementair (aanvullend) en ondersteunend. Dit houdt in dat het altijd raadzaam is een dokter te bezoeken voor de diagnose en behandeling van ziekten! Essentiële olie en andere producten die ik op deze site noem, zijn geen officieel geneesmiddel en staan als zodanig ook niet geregistreerd.