Vier elementen in balans brengen

Lucht, vuur, aarde en water zijn de vier elementen van de klassieke geneeskunde. Ook in mijn opleiding tot Natuurgeneeskundig therapeut hebben we hier veel over geleerd. Het is een interessante manier van kijken dat de huidige geneeskunde zeker heeft beïnvloed.

“Zoals alle natuurverschijnselen zijn ook gezondheid en ziekte onderhevig aan wetmatigheden. Empedocles (492-432 v. Chr.) had als een van de eerste artsen in de klassieke oudheid een theorie: het menselijk lichaam bestond, zoals de wereld zelf, uit vier basiselementen: aarde, lucht, water & vuur. Gezondheid was te begrijpen als ‘harmonie’ tussen de aanwezige elementen. De theoretische verantwoording van het toedienen van medicijnen was een feit. Voortbordurend op Empedocles’ ‘inzicht’ handelden zijn navolgers (zoals ook Hippocrates en Galenus) in de Griekse en Romeinse oudheid medisch doordacht, dat wil zeggen, het menselijk lichaam werd uitgaande van een diagnose en een prognose een voorspelbaar en kunstmatig te beïnvloeden organisme.” Bron/boek: ‘De vier elementen in de Klassieke geneeskunde’.

Persoonlijk denk ik dat het menselijke lichaam, niet altijd voorspelbaar reageert en ons ook vaak kan verrassen met spontaan herstel. Maar het is wel mooi om te zien dat je alle basis elementen terug kunt vinden in de persoonlijkheid van mensen en dus ook van jou! Voor mij zijn deze elementen vooral een metafoor, die je altijd terug kunt vinden in alles wat er is.

Maar wat heb jij hier nu aan?

Ik wil graag vertellen hoe deze vier elementen ook jou kunnen helpen om weer meer in balans te komen! Fysieke en emotionele gezondheid is een waardevol bezit. En het is fijn als je weet wat je kunt doen om dit te bereiken! Het was voor mij een zoektocht om dit plaatje compleet te krijgen. Ik gebruik deze vier elementen nu om meer balans te krijgen in de dingen die ik aanbied in mijn praktijk. Benieuwd?

Lucht staat voor visie en in beweging komen doordat je duidelijkheid en inzicht krijgt! De naam Gouden Horizon betekent voor mij een mooiere visie, toekomst of perspectief. En het is mijn overtuiging dat je dit alleen bereikt als je in beweging komt! De natuurlijke remedies die dit bij uitstek kunnen versterken zijn etherische of essentiële oliën. Het woord ether betekent ook lucht of (v)luchtig. De aroma van een olie ruiken geeft een ander perspectief omdat het je hersenen positief beinvloedt. Lees meer Hoe kom jij in beweging als je merkt dat dingen stagneren of stil komen te staan? Ik leer het je graag!

Vuur staat voor actie en transformatie. Daarom heb ik mijn methode om datgene te vinden wat actie of daadkracht nodig heeft: Transformatieconsult genoemd. Als je inzicht krijgt hoe je dingen kunt veranderen, kan je pas tot actie komen. Ik help je daar graag bij! Vuur staat ook voor passie. Datgene dat vanuit je hart komt. Mijn werk is geen ‘job’, maar het is mijn levensmissie, mijn passie omdat ik superblij word als ik kan bijdragen aan positieve verandering en groei. Wat heb jij nodig om dit vuur/ deze liefde in jou te voelen? Voor jezelf, de dingen die je doet, maar ook zeker voor je partner, relaties, gezin/kinderen. Daarom heb ik daar op al deze belangrijke gebieden een mooi aanbod! Want de liefde/het vuur in je leven, maakt je leven zoveel warmer en mooier.

Aarde geeft houvast en structuur. Als je goed nadenkt weet je vast wel waar dit element over gaat! Inderdaad: jouw fysieke lichaam! Zo belangrijk om je ‘omhulsel’ goed te verzorgen, als je iets wilt bereiken in je leven. Goede voeding, voldoende beweging, rust en ontspanning. Maar ook een detox/ontgiftende kuur op zijn tijd om je lever en andere uitscheidingsorganen te helpen én bescherming door je immuunsysteem te versterken! Ik kijk graag met jou naar een passend voedingsplan en goed opneembare supplementen. Helaas zit niet alles meer in ons supermarkt-eten. Dus kan je wel wat extra’s gebruiken! Meer over voeding en supplementen vind je in deze blogs

We eindigen met water, omdat dit eigenlijk de hoogste prioriteit heeft! We bestaan uit 75-90% water. Dus erg belangrijk om dit voldoende aan te vullen met het liefst zo schoon mogelijk en levenskrachtig water. 2 liter water per dag drinken is een goed streven. Dat komt overeen met ongeveer 8 glazen. Andere dranken tellen niet mee! Behalve misschien wat ongezoete kruidenthee. Als we goed zorgen voor onze waterhuishouding, is dat echt het halve werk! Daarom ben ik op zoek gegaan naar een betaalbare jaarfilter die echt super enthousiast is ontvangen bij mijn clienten! Lees meer

Naast water drinken is de doorbloeding in je lichaam ook van groot belang voor het goed functioneren van je systemen. Veel mensen krijgen na hun 40e allerlei klachten, omdat de doorbloeding in hun lichaam niet zo goed meer is. Onze kleinste bloedvaten worden als we ouder worden sowieso nauwer, waardoor we niet genoeg voeding en zuurstof krijgen. Ook hier heb ik een mooie oplossing gevonden, waar ikzelf ook erg blij mee ben. Vraag me gerust!

In welk van de vier elementen kan jij ondersteuning gebruiken? Of zijn er wellicht meerdere gebieden die jij kan versterken? Maak eens een afspraak om geïnspireerd te raken. Ik geloof in een Gouden Horizon voor iedereen!